Општина Хан Пијесак спада у ред мањих општина и налази се у источном дијелу Републике Српске, Босне и Херцеговине. Простире се на површини од 335,8 km², а према подацима Агенције за статистику Босне и Херцеговине  у њој живи 3.530 становника.

Хан Пијесак је окружен висовима Великим Жепом 1.537m, Јаворником 1.219m, Студеном Гором 1.149m и Трешњевцем 1.245m, а бујне четинарске и листопадне шуме допринијеле су да ово мјесто постане позната климатска и ваздушна бања, јер по количини озона заузима једно од најзначајних мјеста у Европи. Општина Хан-Пијсак налази се на магистралном путу који га повезује са центрима у Републици Српској, Федерацији БиХ и шире.

У општини се налази „Вила Карађорђевића“ која је изграђена у вријеме Краљевине Југославије као љетниковац за потребе краљевске породице Карађорђевић. У непосредној близини се налазио и штаб Војске Краљевине Југославије, који је био предвиђен за повлачење краљевске породице и Владе Краљевине Југославије у случају Другог свјетског рата. Након капитулације Краљевине Југославије 1941, штаб је расформиран. Након Другог свјетског рата Југословенска народна армија је на 4 км од Хан Пијеска у Црној Ријеци изградила подземни војни објакат Велики Жеп, који је требало да буде командно мјесто у случају Трећег свјетског рата. Током распада Југославије почетком деведесетих година двадесетог вијека, подземни војни објекат Велики Жеп је био сједиште главног штаба Војске Републике Српске.

Насељена мјеста

Подручје општине Хан Пијесак чине насељена мјеста:

Бабине Горње, Берковина, Брложник, Гођење, Жеравице, Јапага, Јеловци, Краљево Поље, Крам, Криваче, Кусаче, Караула, Мало Поље, Мркаљи, Невачка, Нерићи, Пјеновац, Плане, Поджепље (Поџепље), Подкозловача, Равањско, Речица, Ријеке, Рубинићи, Стоборани, Џимрије и Хан Пијесак.

Политичко уређење

Начелник општине представља и заступа општину и врши извршну функцију у Хан Пијеску. Избор начелника се врши у складу са изборним Законом Републике Српске и изборним Законом БиХ. Општинску администрацију поред начелника, чини и скупштина општине. Инситуционални центар општине Хан Пијесак, је насеље Хан Пијесак, гдје су смјештени сви општински органи.

Начелник општине Хан Пијесак је Владо Остојић испред Савеза независних социјалдемократа, који је на ту функцију ступио након локалних избора у Босни и Херцеговини 2016. године.

Образовање

– Средњошколски центар у Хан Пијеску
– Основна школа „Милан Илић – Чича Шумадијски“
– Народна библиотека Хан Пијесак

Вјерски објекти

– Храм Св. Јована Крститеља (Пјеновац)
– Храм Св. Пантелејмона (Хан Пијесак)
– Храм Св. цара Константина и царице Јелене (Џимрије)

Спортски клубови

– Теквондо клуб „Озон“
– Атлетски клуб „Височник“
– Одбојкашки клуб Хан-Пијесак
– Фудбалски клуб Хан-Пијесак
– Карате клуб Хан-Пијесак

Знамените личности

– Аћим Бабић, четнички војвода из Другог свјетског рата
– Зоран Боровина, пуковник Војске Републике Српске
– Милан Радуловић, министар вера Републике Србије (2004. до 2007.); књижевник
– Миломир Савчић, генерал-мајор Војске Републике Српске
– Саво Сокановић, генерал-потпуковник Војске Републике Српске
– Светозар Косорић, народни херој Југославије
– Слободан Ђурић, српски глумац
– Тошо Борковић, српски карикатуриста

Посљедње новости

Обавјештења