26 – 28. јун 2017. прослава 99 година Видовдана у Хан Пијеску

Општина Хан Пијесак и ове године прославља Видовдан, дан који је посвећен успомени на СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ЦАРА ЛАЗАРА. Крсна Слава ханпијесачке цркве спаљене у другом свјетском рату управо је био Видовдан. Ханпијесачани  са поносом и чашћу настављају традицију својих предака коју нису прекидали ни у најтежа времена.
У Вјеснику бр.13  од 15. октобра 1918. године на страни 205 у шестом пасусу наводи се:”Молба свештеника Милана Петковића у Пијеску за потпору због малог броја душа у његовој парохији упућена је епархијском црквеном суду на мишљење и предлог.’

Из овог писаног документа проистиче да се ове 2017. године навршава најмање 99 година, од када у Хан Пијеску постоји црква. Из крштенице Јована Наранчића се види да је крштен у Пијеску 22. фебруара 1928. године у цркви Светог великомученика цара Лазара.

Српског цара Лазара Хребељановића Православна црква је прогласила за свеца неколико година после Косовског боја а Видовдан је посвећен светој успомени на њега. На Видовдан Света Српска православна црква служи парастос и помиње све мученике српске, од Косова до данас, који су живот свој дали за православну вјеру, за крст часни и слободу златну.

Програм овогодишњих свечаности: