Представници ОО СУБНОР Хан Пијесак на Тјентишту

У долини хероја на Тјентишту 11.06.2017. године обиљежено је 74 године од битке на Сутјесци у којој је од половине маја до половине јуна 1943. године погинуло 7.500 бораца. Овој свечаности присуствовало је више стотина поштовалаца тековина НОБ из Републике Српске, региона као и представници амбасаде Руске Федерације у БиХ.

У организацији ОО СУБНОР Хан Пијесак свечаности су присуствовали и представници наше општине. Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић поручио је да је Сутјеска симбол херојства, части, неустрашиве борбе против далеко бројнијег непријатеља, те слободе којој је увијек тежио српски народ. Он је подсјетио да је 20.000 слабо наоружаних партизана, заједно са 3.000 рањеника и тифусара, успјело да се супротстави „машинерији“ од 120.000 војника и тешког наоружања.

„Ти људи су били свјесни да треба да дају живот за слободу. У борби која је трајала мјесец дана успјели су да се пробију из окружења, али губици су били стравични, јер је сваки трећи борац погинуо“, рекао је Савановић.

Он каже да је ова битка ушла у историју као најкрвавија током НОБ-а, док је Сутјеска постала симбол отпора фашизму на простору бивше Југославије.

„Захваљујући слободарском свијету чију је већину чинио српски народ, храброст је побиједила, а фашизам је поражен“, рекао је Савановић.

Према његовим ријечима, фашизам се појавио у сегментима и 90-тих година прошлог вијека приликом распада бивше Југославије када је  српски народ опет био мета, али је то дочекао организованије.

„Резултат те борбе је Република Српска која је наша икона“ истакао је Савановић и додао да је Српска резултат свих ратова и борбе српског народа у 20.вијеку. Он је нагласио да нема политике, нити политичара који може да угрози интегритет и стабилност Републике Српске, јер је она настала као воља и опредјељење народа.