Свечана академија ( 8. август ) – наступ браће Теофиловић

Поводом Дана општине Хан Пијесак (Св. Пантелејмон), 8. августа у 20 часова у Дому културе ће се одржати Свечана академија. Ове године на академији поред наступа хора, пјесника и гуслара ће наступити и браћа Теофиловић – извођачи древне српске и балканске вокалне музике.

Близанци Теофиловићи, Ратко и Радиша, јединствени су извођачи древне српске и балканске вокалне музике. Током петнаест година припрема — прије него што су се одлучили да прекину тишину и ступе на свјетску етномузичку сцену — успјели су, између осталог, да ријеше „мистерију другог гласа“ и пронађу дуго изгубљене хармоније традиционалног пјевања. Њихов деби албум „Чувари сна“, објављен 1998, први је у низу од четири ЦД-а који чине иницијални циклус.

Теофиловићи су прве снимке за Радио Београд начинили 1994 — до данас су снимили преко четрдесет пјесама, од који се петнаест нашло на албуму „Чувари сна“. Наступали су на многим фестивалима и музичким смотрама у земљи, а маја 1997. представљали су Југославију на етно-фестивалу у Трондхајму, Норвешка, у организацији европске РТВ асоцијације ЦИРОМ. Јула 1998. учествовали су на етно-фестивалу у Словенији, а августа 1999. били су гости етно-кампа у Скопљу, Македонија. Учешће на концерту Влатка Стефановског и Мирослава Тадића октобра 1999. пропраћено је овацијама публике — заједничка верзија стандарда „Калеш бре Анђо“, изведена том приликом, спада у ону најређу врсту позитивних концертних ексцеса, који се касније дуго памте и препричавају. Њихови концерти у београдском Дому омладине 4. и 5. новембра 1999. претворили су се у истински тријумф и један од догађаја сезоне. Почетком децембра са изузетним успјехом учествовали су на Џез фестивалу у Кањижи. Крајем јула 2000. имали су серију наступа на међународном фестивалу „Њассхои 2000“ у Осаки, Јапан, гдје су учествовали као званични представници Југославије. Као гости на њиховим наспупима појављују се вансеријски извођачи на традиционалним инструментима Жорж Грујић (гајде, рог, дудук, кавал) и Душан Ђукић (тапан, удараљке).

Музика Теофиловића сажима више од два вијека традиционалног музичког наслеђа и евоцира дух цјелокупног региона. Многе од пјесама које Радиша и Ратко изводе биле су скривене дубоко у колективном памћењу народа, многе друге пјесме сасвим заборављене, или сачуване само у фрагментима. Теофиловићи су трагали за њима, проналазили их и враћали у живот, дарујући им поново изворна значења и емоције, али обогаћене високо индивидуализованим умјетничким приступом и савременим утицајима. Аранжмани и интерпретације одишу дубоким поштовањем не само према прошлости, већ и садашњости и, наравно, будућности и никога, заиста никога, не остављају равнодушним.