Централна вечер „Чучкови књижевни сусрети“

У суботу 30.03.2019. је свечано отворена Централна вечер „Чучкови књижевни сусрети“.

Госте и присутне поздравила је предсједница Скупшине општине Хан Пијесак, госпођа Михаела Томовић и Озренка Ђурић Радуловић директорица Библиотеке.

На једанаестим Чучковим књижевним сусретима  централну бесједу говорио је господин Јован Делић, књижевни критичар, универзитетски професор, дописни члан САНУ, члан жирија за додjелу многих књижевних награда и сарадник Андрићевог института.

Миле Лисица је образложио  Одлуку жирија о  избору овогодишњег добитника награде „Чучкова књига“.

У име Миланке Благојевић, награду је примио Борис Максимовић, глави и одговорни уредник издавачке куће „Имприматур“.  Награду Чучкова књига чине повеља, плакета и новчани дио награде. Покровитељи награде су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Општина Хан Пијесак и Народна библиотека „Бранко Чучак“.

„Слово о Чучку“  казивао је пријатељ Бранка Чучка, Душан Шеховац.

На вечерашњим пјесничким сусретима  чули смо стихове

  • Милана Ракуља,

Поезија Милана Ракуља заступљена је у неколико антологија. Добитник је награде „Стражилово“.  Ради за дневни лист „Независне новине“. Покренуо је  портал  Културиште.

  • Јане Алексић,

Пјесникиња и књижевна критичарка за коју је писање облик постојања. Добитница је награде „Млади Дис“, „Новица Тадић“ и „Ленкин прстен“. Запослена је на Институту за књижевност и уметност у Београду.

  • Здравка Миовчића,

Пјесник, лиричар који душом посматра свијет,  добитник награде „Скендер Куленовић“.

  • Александре Мариловић,

Александра Мариловић је свестрани стваралац, ангажована на пољу књижевне критике и есејистике. Заступљена је у бројним часописима, зборницима, као и антологијама савремене књижевности. Добила је награду“Стражилово”,  “Станислав Препрек” и “Велимир Рајић”.

  • Жељка Пржуља,

Писао је пјесме у духу рокенрола у пријератном Сарајеву, извјештавао са борбених линија током рата,  писао романе о  животу Срба од 17. вијека до данас. Добитник награде „Стражилово“.

  • Аћима Тодоровића.

Завичајни пјесник,  предсједник  Књижевног клуба „Луча“ из Власенице.

Добитник више књижевних признања и награда.

 

За умјетнички програм побринули су се Жељко Еркић, глумац Народног позоришта Републике Српске и Слободан Пандуревић, мастер гитаре.

Монодраму „Бог“, одиграо је глумац Рајко Вуковић.

 

Одржавање манифестације помогли су: Скупштини Општине Хан Пијесак, Министарство просвјете и културе Републике Српске, Основна школа „Милан Илић – Чича Шумадијски“, Центар за омладину и спорт „Поглед“ и  Шумско газдинство „Височник“ Хан Пијесак.