О Хан Пијеску

Хан Пијесак

Хан Пијесак је градско насеље и сједиште општине Хан Пијесак која се налази у источном дијелу Републике Српске, Босне и Херцеговине. Налази се на развођу ријека Ступчанице и Жепе. У насељеном мјесту Хан Пијесак живи 2.018 становника, док у Општини Хан Пијесак живи 3.530 становника.
Хан Пијесак се налази на надморској висини од 1.100м што га чини градом (насељем) са највећом надморском висином у Републици Српској. Окружен је висовима и бујним четинарским и листопадним шумама које су допринијеле да ово мјесто постане позната климатска и ваздушна бања.
Окосницу привреде чине: ЈП Шумарство „Српске шуме“ Републике Српске Соколац, ШГ „Височник“ Хан Пијесак у чијем саставу егзистира и РЈ „Пољопривреда“ будуће АД „Планина“ Хан Пијесак.

Пошто подручје општине нема нити једног природног чиниоца који би ограничавао његов туристички простор, овај континентални дио омогућава развој више врста туристичког привређивања.

Ово је подручје морфолошки и климатски погодно за зимски туризам и зимске спортове, док планине представљају најснажније обиљежје туристичке понуде простора. Основне предуслове за развој боравишног и викенд туризма дају природне љепоте, клима, лов и риболов, културноисторијске вриједности, развој планинског и зимског туризма. Од великог значаја за развој стационарног туризма има развој специфичног здравствено-климатског туризма- ваздушна бања.

Народна Основна школа у Хан Пијеску отворена је 1908. године на иницијативу Српског просвјетног друштва у Сарајеву. Средња школа у Хан Пијеску почела је са радом 1964. године као гимназија „Светозар Косорић“. Данас у школи постоје гимназија, шумарска и саобраћајна школа.

Народна библиотека у Хан Пијеску основана је 1923. Свој развојни пут наставила је од 1950. године. Више пута је новчано награђивана као најбоља библиотека сарајевског среза. Библиотека, од 2010. године носи име истакнутог књижевника Бранка Чучка.

Центар за културу и спорт „Поглед“ Хан Пијесак основан је априла мјесеца 2001. године. Центар располаже са два објекта изузетне вриједности – кино двораном прилагођеном потребама мале сцене, капацитета 250 мјеста и спортском двораном прилагођеном за такмичења у малим спортовима.