Девети „Чучкови књижевни сусрети“ 25. марта

Организациони одбор „Чучкових књижевних сусрета“ припрема девету књижевну манифестацију, која ће ове године бити одржана 25. марта у Хан Пијеску.
„На расписани конкурс за награду ‘Чучкова књига’ до 10. фебруара јавило се 18 аутора из земље и иностранства. Награда се додјељује на централној свечаности за прву књигу аутора у било ком од родовско-жанровских књижевних облика /поезија, проза, новела, роман, есејистика и драма/, у којима се огледао књижевник Бранко Чучак“, рекла је Срни директор Народне библиотеке „Бранко Чучак“ из Хан Пијеска Озренка Ђурић Радуловић.

У овој јавној установи кажу да ће трочлани жири, који чине Бранка Касаловић, Миљан Радојковић и Миле Лисица, ранији добитници ове награде, у наредних седам дана одлучити коме ће ове године припасти „Чучкова књига“.

Награда се састоји од повеље-плакете и новчаног износа.

У Библиотеци кажу да је у припреми пети том дјела Бранка Чучка, који чине књижевне критике и библиографија, у издању Народне библиотеке Хан Пијесак.

Манифестацију „Чучкови књижевни сусрети“ организује Народна библиотека Хан Пијесак уз помоћ Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Манифестација се већ девету годину организује у част књижевника Бранка Чучка, који је дјетињство и рану младост провео у Хан Пијеску.

Бранко Чучак рођен је у Сарајеву 1948. године. Умро је у Источном Сарајеву 2008. године, а сахрањен је у Хан Пијеску.

Чучкова поезија увршетна је у више антологија, а његова књижевна дјела су превођена на више свјетских језика.