Дјеца са Косова и Метохије и дјеца из Хан Пијеска на распусту у Атини

Деца из енклава, са југа и севера Косова и Метохије заједно са малишанима из Републике Српске летњи распуст проводе у кампу Свети Андреј крај Атине. Канцеларија за Косово и Метохију уз подршку града Атине организовала је летовање за 106-оро деце, а током боравка малишани ће обићи знаменитости грчке престонице и упознати се с њиховом културом.

За 76 малишана из јужне покрајине и 30-оро из Хан Пијеска дан у кампу надомак Атине почиње уз звукове химне и подизање застава. Потом се дечија граја сели на оближњу плажу.

Малишани кажу да им је лепо у Грчкој и да су у кампу упознали много нових пријатеља.

Поред дружења у сећању ће им, кажу, остати и бројне активности – неки су се први пут опробали у стреличарству, други на полигону. А одигран је и дерби између деце са Косова и Метохије и Републике Српске.

Двонедељни боравак испуњен је и различитим културно-уметничким програмом – сликарством, гласањем филмова на отвореном, обиласцима манастира.

„Деца су јако задовољна и срећна што је у ствари циљ свега овога и мислим да ће кући понети пријатељство и љубав домаћина, који су им овде пружили изузетно леп боравак“, рекла је Ружица Милић из Канцеларије за КиМ.

Боравак деце организовали су Канцеларија за КиМ и грчки донатори. Циљ је, кажу, да се подсети на вишевековну сарадњу и братске односе две земље.

„Идеја је настала пре годину дана недалеко од овог места, када је катастрофални пожар задесио Атину. Тада сам упознао српску породицу која је била на одмору у близини и која је дошла да пита како може да помогне. Нису били једини. Српска браћа су слала помоћ и подршку браћи Грцима. То је била јака порука да сви знамо и осећамо у нашим срцима повезаност две нације“, рекао је Николаоус Тсамопоулос, организатор.

У кампу Свети Андреј деца ће боравити до 25. августа, а већ у петак имаће прилику да навијају за кошаркашку репрезентацију Србије на Акрополис купу у Атини.