Обиљежена је крсна слава општине и цркве Светог великомученика Пантелејмона

У девет часова, у Спомен соби, служен је парастос страдалим борцима који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

На спомен-обиљежје вјенце су положиле делегације општине,  Борачке организације и братске општине Аранђеловац.

 

У десет часова,  у Цркви Светог великомученика Пантелејмона, пoчела је  Света архијерејска литургија коју је служио  његово Високопреосвештенство,  митрополит дабробосански,  господин Хризостом.

У пригодној бесједи митрополит је честитао црквеној општини крсну славу истакавши да је важно да се вјерници данас сјете овог светитеља и његових врлина, да их усвоје и тако свједоче своју вјеру, наду и љубав.

На свечаном отварању Обданишта у тринаест часова госте и присутне поздравила је директорица Центра за социјални рад Мила Гојковић, начелник општине Слободан Ђурић, Иван Видовић, извршни директор ИРБ-а, Снежана Каностревац Цвијетић, програмски менаџер у швајцарској амбасади у БиХ.

„Отварање Oбданишта је од великог значаја за локалну заједницу, капацитет је 32 дјеце, мјешовитог узраста од три до шест година, пружа услуге играонице, спаваонице и има трепезарију за исхрану дјеце. Инвеститори су били Инвестиционо-развојна банка, швајцарска Амбасада, Министарство управе и локалне самоуправе и Министарство финансија Републике Српске“, истакла је директорица Мила Гојковић.

 

Начелник општине Хан Пијесак Слободан Ђурић се захвалио људима који су допринијели да у Хан Пијеску буде отворено овако лијепо Oбданиште. Рекао је да му је  посебно драго што су на свечаном отварању присуствовала дјеца и  да се нада да ће их у будућности бити још више.

 

У четрнаест часова почела је свечаност поводом усељења Библиотеке у нове просторије.

Госте и присутне поздравила је директорица Библиотеке,  Озренка Ђурић Радуловић, начелник општине Слободан Ђурић те директорица Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац.

Бесједу на овом свечаном догађају казивао је Милош Кнежевић, писац, правник и политиколог.

 

О изложби документационо-архивске грађе „Краљевски дворац Хан Пијесак“ говорио је  др Радован Пилиповић, директор Архива српске православне цркве, Београд. Он је истакао да је уз благослов Светог Архијерејског синода Српске православне цркве, за потребе ове изложбе кориштен материјал. Такође је напоменуо да је кориштен и материјал  Архива Југославије  уз одобрење директора Милана Терзића.

Господин Пилиповић је рекао да му је посебно драго да је успостављена сарадња између Архива и  Народне библиотеке „Бранко Чучак“.

Митрополит дабробосански Хризостом

Његово Високопреосвештенство, митрополит дабробосански, господин Хризостом у свом обраћању рекао је је да читајући историју Хан Пијеска био је изненађен када је прочитао да је Краљ Александар Карађорђевић у овој општини потписао Видовдански устав, да је овдје у званичну посјету примио тада Кемал пашу Ататурка, а дочекао је и многе друге значајне личности.

Митрополит Хризостом каже да је био изненађен колико је пута тадашња Влада Краљевине Југославије засједала у Хан Пијеску, на челу са њеним предсједником Миланом Стојадиновићем, који је овдје са својим министрима доносио врло важне одлуке.

На свечаности су уручене Захвалнице установама, дјеци и грађанима који су помогли у пресељењу Библиотеке и смјештају богатог књижног фонда на полице.