Посјета Министра проф. др. Бориса Пашалића и свечани отвор Продавнице сувенира и домаћих производа - Архива

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, проф. др. Борис Пашалић, био је данас (06.12.2019.) у посјети општини Хан Пијесак.

На састанку са руководством Општине, разговарано је о измјенама и допунама Закона о шумама, односно о најважнијим измјенама које су уврштене у Нацрт, а које се односе на намјенски утрошак средстава које општине прикупљају на основу сјече шума.

Такође је разговарано о буџету општине Хан Пијесак, као и о учешћу средстава од шума у буџету.

Након састанка, свечано је отворена новоизграђена продавница сувенира и домаћих производа.

Свечаном отвору, поред Министра проф. др. Бориса Пашалића и руководства општине Хан Пијесак, присуствовала је и Јелена Мићић, руководилац подручне јединице Соколац у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, те представници Свјетске банке – Жељка Кнежевић, испред пројекта ИФЦ и Бил Мајс, шеф пројекта ФАРМА 2.

Ово је прво организовано продајно мјесто за Романијски скоруп-кајмак, специфичан производ који се углавном израђује на брдско-планинским подручјима аутохтоном технологијом. Технологија Романијског скорупа-кајмака је веома специфична у односу на технологију израде у другим подручјима.

Напомињемо да је Удружење произвођача „РОМАНИЈСКИ СКОРУП КАЈМАК“ добило сертификат Међународне организације за заштиту интелектуалног власништва, којим се признаје право заштите скоруп кајмака у 29 земаља свијета, што укључије и 9 земаља чланица Европске Уније.