Основна школа у Хан Пијеску прославила Св. Ћирила и Методија

Најстарија школа на Романији, у Хан Пијеску, гдје основно образовање баштини традицију дугу 110 година, прославља просвјетитеље Ћирила и Методија.

Школа је основана у доба Аустро-угарске 1908. године, када је уписано 45 ђака. Данас је похађа 211 ученика, а о условима довољно говори податак да располажу са 160 рачунара. Не чуди да су основци из Хан Пијеска најуспјешниј на регионалним такмичењима из роботике.

Државну народну четверогодишњу школу основала је Аустроугарска. У први разред могли су се уписати дјечаци узраста од седам до 10 година и дјевојчице до 12 година. Није радила у вријеме Првог свјетског рата, а 1943. стара школа је изгорјела. Баштиници основног образовања у Хан Пијеску у обновљеној школи која ради од 1946, образовали су и васпитали многе истакнуте љекаре, инжењере, докторе наука, министре…

– Школе, иако их је Аустроугарска правила из њима знаних побуда, експлоатације и слично, много су учинеле за наш крај. Према подацима, 98 одсто становништва било је неписмено – наводи Драги Наранчић, директор ОШ „Милан Илић Чича Шумадијски“.

Ђаци ове основне школе одувијек су били међу најбољим студентима. Попут ученице генерације, Ђурђине Добриловић, већ су зацртали своје циљеве.

– Омиљени предмети су ми математика и физика, па можда послије завршене гимназије упишем студије математике – каже Ђурђина.

Иако мала романијска варош, нажалост, још не може да понуди много образованим младим људима, истински се труде да им обезбиједе што боље услове и добре темеље образовањa. Прошле године на школи је промијењена столарија, а ускоро ће почети изградња школског игралишта…

– У први разред је уписно свега 16 ученика. Молимо се Богу да се дјеца рађају, да школе буду пуне – каже начелник општине Хан Пијесак, Владо Остојић.

Уз знање и образовање, у Хан Пијеску основци његују и чувају традицију свих ослободилачких ратова. Тако и њихова школа име није мијењала, а жртва Милана Илића, Чиче Шумадијског, који је са 50 сабораца 1941. погинуо на Пјеновцу код Хан Пијеска, није и неће бити заборављена.

– Поносна сам и срећна, емоције ме обузимају – каже Наташа Лекић, праунука Милана Илића.

Наташа је учитељица у истоименој основној школи у Аранђеловцу и данас је са колегама дошла на откривања бисте њеном прадеди. За Аранђеловчане је част што успомену на њиховог суграђанина и народног хероја његује школа са најдужом традицијом на Романији.

Извор: РТРС