Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите на састанку са начелником Општине

BenQ DC S1410

Радници Дома Здравља Хан Пијесак су 25.09. (понедјељак) ступили у генерални штрајк.
Финансијска  ситуација у Дому здравља Хан Пијесак изузетно је тешка и траје скоро деценију. Рачун ове здравствене установе је блокиран,  јер дугују милион и по марака за порезе и доприносе који се радницима не уплаћују више од пет година.

Синдикална организација Дома здравља Хан Пијесак на састанку одржаном 12.09.2017. године, истакла је четири захтјева: да се измире заостале плате, уплате доприноси и порези, здравствено осигурање, те да се обезбједе неопходна средствa за рад. Према Општини Хан Пијесак Синдикална организација Дома здравља Хан Пијесак упутила је два обавјештења једно 14.09.2017., у ком, између осталог, истичу да им недостају основна средства за рад (лијекови, инфузиона средства, санитетски и лабораторијски материјал и др.), а у другом 15.09.2017., наводе да поменута средства неће имати ако се настави блокада рачуна од стране Пореске управе РС.

Ради рјешења проблема у Дому здравља Хан Пијесак Општину Хан Пијесак посјетио је и Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Миленко Гранулић  и на састанку са начелником Општине, одржаном 28.09.2017. разматрао могућа рјешења насталих проблема у нашем Дому здравља. Том приликом господин Гранулић дао је изјаву за наш сајт:

„Оно што можемо очекивати је посјета ресорног министра идуће седмице да се тражи и нађе рјешење да се бар привремено обустави штрајк и да становници Хан Пијеска имају редовну здравствену заштиту. Међутим, морамо видјети и одговорност претходних директора који су водили ову здравствену установу, како су и због чега трошили новце, јер евидентна је чињеница да овде нешто не штима већ дужи период. Оно што не могу да схватим  је да су бивши и начелници и одборници усвајали извјештаје о пословању Дома здравља, а да ту нису могли да примјете дуг који је сад близу 2.000. 000 КМ. Надам се да ће заједно са министром бити укључени сви у рјешавање овог проблема и да ће да се нађе системско рјешење. Што се тиче броја радника овде нема вишка радника,  јер чињеница је да Дом здравља не може функционисати са мање радника, поготово због разруђености општине и удаљености села. Што се тиче пензионисања, да се Министарству здравља достави списак људи који требају у пензију и да ће министарство рјешити проблем уплате доприноса. Такође, очекујем од Општине Хан Пијесак да и она повуче потезе заједно са Министарством здравља и Фондом и да ће Општина редовно измиривати своје обавезе према Дому у складу са пуњењем буџета.“

Начелник Општине том приликом је истакао да он подржава раднике и да ће Општина помоћи Дом здравља колико год буде могла:

„Руководство Општине подржава раднике Дома здравља у дјелу који се односи на њихова потраживања из радног односа и сматра да су за тешку финансијску и сваку другу ситуацију криви директори у периоду од 2006-2017. године. На сједници Скупштине Општине која ће се одржати у петак 29.09.2017. године предложићемо скупштини закључке везане за допуну извјештаја о затеченом и тренутном стању у Дому здравља. Такође, представници локалне самоуправе на челу са Начелником сматрају да је Фонд здравства и социјалне заштите све своје обавезе према Дому здравља измиривао редовно и у складу са законом и да је однос ресорног министарства према Дому здравља Хан Пијесак апсолутно коректан. Следеће седмице очекујемо посјету ресорног министра са којим ћемо покушати да нађемо рјешење.“

Да би грађани општине Хан Пијесак имали јасну слику какво је стање у Дому здравља, грађанима се ставља на увид Извјештај о затеченом и тренутном стању у Дому здравља Хан Пијесак и остала документа.

PDF Обавјештење о генералном штрајку 14.09.2017.

PDF Обавјештење о генералном штрајку 15.09.2017.

PDF Записник о примопредаји дужности, службених аката и службеног печата

PDF Извјештај о затеченом и тренутном стању у Дому здравља Хан Пијесак

PDF Допуна извјештаја о затеченом и тренутном стању у Дому здравља Хан Пијесак

PDF СО Хан Пијесак – закључак о усвајању Извјештаја о затеченом и тренутном стању у ЈЗУ Дом здравља Хан Пијесак

PDF СО Хан Пијесак – Закључак

PDF Захтјев за разматрање – Новаковић Владимир