Завршени 9. Чучкови књижевни сусрети

Додјелом „Чучкове књиге“ овогодишњем лауреату Весни Ђукановић за збирку кратких прича „Радост жуте лубенице“ синоћ су завршени девети „Чучкови књижевни сусрети“ у Хан Пијеску.

Књига „Радост жуте лубенице“ је збирка кратких прича која говори о Војвођанима и о свим људима који су живјели на територији бивше Југославије, о њиховим моралним вриједностима и животу.

„Велика је радост добити признање које носи име великог песника. Велика је радост када се у прози препозна поезија“, рекла је Ђукановићева новинарима.

Пјесник Ненад Грујичић из Новог Сада бесједио је о Чучку и његовом учешћу на чувеној пјесничкој манифестацији „Бранково коло“ 1990. године, док је књижевник Зоран Костић из Бањалуке говорио „Слово о Чучку“ на основу сјећања о пријатељу са којим је често разговарао о односу према животу и култури.

„Чучкови књижевни сусрети“ почели су полагањем цвијећа на гроб Бранка Чучка у Хан Пијеску.

У оквиру „Чучковог поднева“ у Хан Пијеску су представљени роман „Владика слава му и милост“ Жељка Пржуља, збирка пјесама „Исповест лудака“ Горана Врачара и књига „Радост жуте лубенице“.

Позоришна представа „Терапија“, припремана по тексту „Немреш побјећ од неђеље“ аутора Тене Штифанчић, а у режији Белинде Божичковић и Душка Станивука, одиграна је у Дому културе.

Девети „Чучкови књижевни сусрети“ завршени су наступом пјесника Анђелка Јеремића, Миланка Боровчанина, Горана Врачара, Жељка Пржуља, Миленка Јевђевића, Слободанке Никшић и Валентине Тодоровић.