Романијски кајмак заштићен производ

У борби за конкурентност на међународном тржишту све више се цијене традиционални производи, односно производи јединствени по састојцима, начину производње и прераде, те поднебљу из којег долазе. Од скора, романијски крај је заштитио један од таквих производа а то је Романијски скоруп – кајмак.

Иницијатива за покретање заштите кајмака зачела се 2005. год од стране проф. др Наталије Дозет ( живот посветила изучавању аутохтоних производа на подручју старе Југославије заједно са професором Здановским ), дипл. инг. пољ. Славише Пандуревића, дипл. инг. пољ. Драгана Петровића, проф. др Снежане Јовановић и дипл. инг. пољ. Тање Боровчанин.

Написали су пројекат „ИСПИТИВАЊЕ КВАЛИТЕТНЕ ВРИЈЕДНОСТИ, РЕВИТАЛИЗАЦИЈА ПРОИЗВОДЊЕ И ГЕОГРАФСКА ЗАШТИТА РОМАНИЈСКОГ СКОРУПА – КАЈМАКА“.

Од 2006 – 2008. године прикупљани су подаци са терена, анкетирани произвођачи, узети узорци кајмака, снимљена технологија и као резултат тог  рада издата  је књига „Романијски скоруп – кајмак“ 2011. године.

Удружење произвођача “Романијски скоруп-кајмак”, основано је почетком 2014. године. Удружење има активне чланице са подручја општина Хан Пијесак, Соколац и Рогатица.

Од 2014. године, Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, ПЈ Соколац при МПШиВ РС је преузело сву одговорност да својим капацитетима (људским, техничким, искуством и знањем), помогне Удружењу у остварењу циља заштите, па је стога ступљено у контакт са органима и организацијама на државном и локалном нивоу, које би могле подржати овај веома захтјеван пројекат како  финансијски тако  и морално.

Почетком фебруара 2017. године, Институт за интелектуално власништво Босне и Херцеговине доноси рјешење којим се признаје име поријекла “Романијски скоруп – Кајмак“ који потиче из подручја планине Романије, и уписује се у регистар имена поријекла код Института за интелектуално власништво Босне и Херцеговине.

Овим путем позивамо све заинтересоване пољопривреднике са подручја горе наведених општина да се прикључе удружењу у даљој борби за унапређење производње и очување традиције овог краја.

Предсједник удружења произвођача “Романијски скоруп – Кајмак“

  • Максимовић Нада
  • Телефон: 065/564-563