Весна Ђукановић – Добитник награде „Чучкова књига“

Весна Ђукановић Хан Пијесак - збирка кратких прича

Весна Ђукановић из Кикинде добитник је књижевне награде „Чучкова књига“ за прошлу годину за збирку кратких прича „Радост жуте лубенице“.

Директор Народне библитеке „Бранко Чучак“ на Хан Пијеску Озренка Ђурић Радуловић рекла је Срни да се на конкурс за награду „Чучкова књига“ до 10. фебруара јавило 18 аутора из земље и иностранства.

Радуловићева је навела да су трочлани жири чинили Бранка Касаловић, Миљан Радојковић и Миле Лисица, ранији добитници награде.

Проза Весне Ђукановић хумана је опомена човјеку да треба да застане, да се осврне око себе и да у свијету који је за њега реалан открије упоришне тачке, усвоји вриједности и да промишљањем свог и туђег искуства досегне суштину сопственог постојања, рекла је на једној од промоција награђене збирке Андреа Беата Бицок, која пише поезију, прозу, књижевну критику и огледе.

„Збирком прича `Радост жуте лубенице` српска проза добија нов и вредан сегмент, како у тематском, тако и у формалном домену. Носећи у себи све вредности које леже и у самој природи књижевности, она се уздиже на раван веома успелих књижевних дела која ће тек да докажу свој потпуни смисао након рецепције у најразноврснијим читалачким круговима, јер не постоји човек који међу причама Весне Ђукановић не може пронаћи нешто себи блиско“, навела је Бицок.

Награда, која се састоји од повеље-плакете и новчаног износа, Весни Ђукановић биће додијељена 25. марта на централној свечаности деветих „Чучкових књижевних сусрета“ на Хан Пијеску.

У Библиотеци „Бранко Чучак“ кажу да је у припреми пети том Чучкових дјела који чине књижевне критике и библиографија.

Бранко Чучак, чија је поезија уврштена у више антологија, а његова књижевна дјела превођена на више свјетских језика, рођен је у Сарајеву 1948. године. Умро је у Источном Сарајеву 2008. године, а сахрањен је на Хан Пијеску.