Обиљежавање 110. година од оснивања основне школе у Хан Пијеску

Сутра ће се на дан Св. Ћирила и Методија свечано обиљежити 110 година од оснивања прве школе у Хан Пијеску. Том прилико биће свечано откривена биста Милана Илића Чиче Шумадијског која је и раније стајала у школском дворишту док није украдена.

Тачно прије 110 година, односно 1908. године, Аустроугарска је отворила Народну школу у Хан Пијеску. Била је то прва школа на Романији чији је прву генерацију чинило је 45 ученика.  Током два свјетска рата школа није радила. У јануару 1946. године школа поново почиње да ради. Школске 1954/55. године школа постаје пуна осморазредна, а 1960. године добија назив који и сад носи „Милан Илић Чича Шумадијски“. Милан Илић Рођен је 1886. године у селу Горњој Трешњевици, код Аранђеловца.  Учествовао је у балканским и Првом свјетском рату. Године 1915. заробљен је и одведен на принудни рад у Њемачку. Погинуо је у борби у Пјеновцу, 21. јануара 1942. године. Заједно са њим погинули су командант Романијског партизанског одреда Славиша Вајнер Чича и политички комесар Петог батаљона Прве пролетерске бригаде Драган Павловић Шиља, народни хероји.

Поред школе у Хан Пијеску постојале су школе и у Пјеновцу и Поджепљу. Током последњих година број ученика се смањује, а школу тренутно похађа свега 211 ученика. Школа је добро опремљена има мултимедијалну учионицу као и шест учионица у потпуности опремљених рачунарима.